Selecteer een pagina

AED Dalen / Wachtum

Fam. Schultz

Emmerweg 19
7751 AL Dalen

Fam. Wilting

Wendakkers 38
7751 DE Dalen

Fam.v.d.Wal

Meester Cassastraat 13
7751 EC Dalen

Paramedisch Centrum Dalen

Hoofdstraat 33
7751 GA Dalen

Fam. Smid

Oude Coevorderweg 2 7751 GS Dalen

Sporthal ’t Grootveld

Dalerveense straat 30 b
7751 ZT Dalen

Sens Instoretail

Kleine Veld 18 (Bedrijventerrein)
7751 BD Dalen

Supermarkt Plus

De Waag 25, 7751 GW Dalen

Hoveniersbedrijf Curatio Dalen

Reindersdijk 24, 7751 SJ Dalen

Dorpshuis De Kom

Middendorp 25 7754 MA Wachtum

Locaties en adressen AED’s

 1. Fam. Schultz: Emmerweg 19, 7751 AL Dalen
 2. Fam. Wilting: Wendakkers 38, 7751 DE Dalen
 3. Fam.v.d.Wal: Meester Cassastraat 13, 7751 EC Dalen
 4. Paramedisch Centrum Dalen: Hoofdstraat 33, 7751 GA Dalen
 5. Fam. Smid: Oude Coevorderweg 2, 7751 GS Dalen
 6. Sporthal ’t Grootveld: Dalerveense straat 30 b, 7751 ZT Dalen
 7. Sens Instoretail: Kleine Veld 18 (Bedrijventerrein), 7751 BD Dalen
 8. Supermarkt Plus Dalen, De Waag 25, 7751 GW Dalen
 9. Hoveniersbedrijf Curatio Dalen, Reindersdijk 24, 7751 SJ Dalen
 10. Dorpshuis De Kom Wachtum, Middendorp 25, 7754 MA Wachtum

Donateur worden?

Om in de toekomst de AED’s te blijven onderhouden, te vervangen en onze vrijwilligers jaarlijks te kunnen scholen is er voortdurend geld nodig. Dit ontvangen wij van diverse instanties en acties maar dit is niet voldoende.

Voor slechts 10 euro per jaar kunt u ons steunen als donateur. Aanmelden kan door de donateurskaart in te vullen en/of door te mailen via onderstaande knop. Donateurskaarten zijn tevens aanwezig bij Drogisterij Annico,  Drogisterij Dinja en bij Snijders Wachtum  BV.

Wij zijn heel blij met uw steun voor een hartveilig Dalen en Wachtum!

Meer informatie over AED

De werkgroep AED Dalen / Wachtum is een initiatief vanuit Dorpsbelangen Dalen. Sinds september 2010 hangen er verspreid door Dalen en Wachtum tien AED’s. Om deze AED’s te bedienen zijn er ruim 100 vrijwilligers die jaarlijks geschoold worden.

Wanneer wordt een AED gebruikt?

Bij een hartstilstand is er vaak sprake van een zeer snelle en chaotische prikkeling van de hartkamers, waardoor deze niet meer samentrekken. De bloedsomloop ligt stil en het lichaam krijgt geen zuurstof meer. Dit noem je ventrikelfibrilleren. Dit fibrilleren moet gestopt worden. Dit heet defibrilleren. Een AED herkent als er sprake is van ventrikelfibrillatie en geeft een schokopdracht als defibrillatie nodig is.

Hoe ziet een AED er uit?

Een AED is een draagbaar apparaat van ongeveer 30 bij 30 cm. Er zitten electroden aan die op de borstkas van het slachtoffer worden geplakt en die registreren of er een schok moet worden gegeven. Door een druk op de knop door de bediener van de AED wordt de schok toegediend. Er kan alleen een schok worden toegediend indien dit zinvol is.

AED Dalen sporthal

Waarom is het gebruik van een AED zo belangrijk?

Als iemand een hartstilstand heeft dan wordt zijn overlevingskans vele malen groter indien er binnen 6 minuten wordt gestart met reanimatie en een AED wordt ingezet. Omdat het meestal langer duurt voordat de ambulance er is, is het dus van levensbelang dat er in een dorp voldoende AED’s en vrijwilligers zijn.

Hoe weet de vrijwilliger dat er ergens een AED ingezet moet worden?

Alle vrijwilligers staan ingeschreven bij HartslagNu. HartslagNu is een samenwerkingsverband van ambulancediensten ter bevordering van burgerhulpverlening aan slachtoffers van een hartstilstand.

Bij een telefonische 1-1-2 melding van een (mogelijke) hartstilstand worden door de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) twee ambulances naar het slachtoffer gestuurd en wordt het alarmeringssysteem HartslagNu automatisch geactiveerd. Het systeem stuurt via een SMS bericht een groot aantal hulpverleners naar het slachtoffer toe. Een aantal gaan rechtstreeks en beginnen met reanimeren en een aantal krijgen de opdracht om een AED mee te nemen. Vanwege het feit dat een vrijwilliger verhinderd kan zijn, zullen meerdere burgerhulpverleners tegelijkertijd een tekstbericht ontvangen (met een maximum van 30 burgerhulpverleners per alarmering). Het doel is dat binnen 6 minuten de reanimatie opgestart wordt en een AED aanwezig is.

Wat doet de vrijwilliger?

Diegene die het eerst bij het slachtoffer aanwezig is zal kijken of er inderdaad sprake is van een hartstilstand en zal beginnen met hartmassage en mond op mond beademing. Als de AED aanwezig is dan zal deze worden aangesloten en zal, indien nodig, een schok worden toegediend. Als de ambulance arriveert zal het ambulancepersoneel de reanimatie overnemen. Van alle vrijwilligers wordt verwacht dat ze jaarlijks een herhalingstraining volgen.

Waar hangen de AED’s in Dalen en Wachtum?

Zie locaties op bovenstaande kaart.
Alle AED’s hangen in een verwarmde kast met een cijfercode. De cijfercode is bekend bij de vrijwilligers. Wij realiseren ons dat het jammer is dat de AED op deze manier niet voor iedereen toegankelijk is maar hierdoor is de kans op diefstal of vernieling zo klein mogelijk gemaakt.

Waar kan ik terecht als ik nog vragen heb?

Indien u nog vragen heeft dan kunt u zich wenden tot de Werkgroep AED Dalen en Wachtum.

De werkgroep bestaat uit:

 • Herma Klompsma (Voorzitter)
 • Albertje Wilting (Secretariaat)
 • Rudolf Hidding (Penningmeester)
 • Herman Snijders (Technische zaken)
 • Harry Ruinemans (Vertegenwoordiger Dorpsbelangen Dalen)
 • Margriet Vroege (Vertegenwoordiger Dorpsbelangen Wachtum)

Ook kunt u uw vraag stellen via: aeddalen@dalen.nu

Financiën

Om in de toekomst de AED’s te blijven onderhouden en te vervangen en onze vrijwilligers jaarlijks te kunnen scholen is er voortdurend geld nodig. Dit ontvangen wij van diverse instanties en acties, zoals bijvoorbeeld de Santarun in 2014, van De Stichting Ons Dalen en recentelijk van een statiegeldactie bij supermarkt De Plus in Dalen,  maar dit is niet voldoende. Daarom zijn we gestart met het werven van donateurs. Voor slechts 10 euro per jaar kunt u ons steunen als donateur.

Aanmelden hiervoor kan door te mailen naar aeddalen@dalen.nu. Wij zijn heel blij met uw steun voor een hartveilig Dalen en Wachtum!

Donateurskaarten tevens aanwezig bij Drogisterij Annico,  Drogisterij Dinja en  bij Snijders Wachtum  BV.

Laatste nieuws

Duurzame hulp gezocht!

Duurzame hulp gezocht!

Vindt u alle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid interessant? Bent u benieuwd of er elektrische leenauto’s beschikbaar komen en waar er...

Lees meer
Nieuws AED Dalen/Wachtum

Nieuws AED Dalen/Wachtum

Tien-jarig bestaan AED De werkgroep AEDDALEN/WACHTUM bestaat in 2020 tien jaar. In deze afgelopen tien jaar hebben we dankzij de inzet van...

Lees meer