De Daoler Tuun

De Daoler tuun is zowel een cultureel, educatief alswel recreatief park ter grootte van 3.5 ha.
Het gemeentelijke park wordt beheerd door een enthousiaste vrijwillige werkgroep onder auspiciën van Stichting Dorpsbelangen Dalen.

Naast de vele bomen soorten in het park zijn er diverse picknick plaatsen gecreëerd en natuurlijk spelelementen voor de jeugd aangebracht. Er is  o.a. een waterpomp met afvoergoot naar een klein strandje, een keienloop door de vijver, een klimboom en klimtouw enz. Daarnaast is op het culturele vlak een podium gecreëerd boven het water waar diverse optredens kunnen plaatsvinden.

Op het terrein bevind zich verder een bijenstal anex informatie ruimte. Het gebouw(tje) is 5 bij 10 m. De info. ruimte is in 3 bij 10 m. en voorzien van entree, toilet en mini keukenblok. De elektra wordt verkregen middels zonne-energie. Hierdoor kunnen groepen tussen ±15 tot 20 pers. worden ontvangen.

Middels een PowerPoint presentatie kan de gehele ontwikkeling van het park vanaf 2011 worden getoond. Hierna kan onder begeleiding van een gids uitleg worden gegeven over alles wat er groet en bloeit in de tuun. Op verzoek is ook de iemker bereid om uitleg te geven over het bijenvolk. Belangstellenden hiervoor kunnen contact opnemen met: Dhr. H. Kamping tel.0524-551596 of dhr. J.Hooge tel. O524-552037

Het fraaie park is gelegen aan de Burg.Bouwmeesterstraat en is vrij toegankelijk.

Wandelroute Klompenpadtien

Het klompenpadtien is een wandelroute behorend bij het totaal ontwerp van De Daoler Tuun ontworpen door ontwerpbureau Buitengewoonmooier uit Dalen.

De werkgroep Daoler tuun heeft in samenwerking met enkele vrijwilligers de route bewegwijzerd door het plaatsen van paaltjes met de tekst “klompenpadtien”.

Het is bij voorkeur voor de toerist verblijvend op de Huttenheugte uitnodigend en aantrekkelijk gemaakt om de route te verkennen vanaf de ingang van het park via het Oude Drostendiep richting De Daoler tuun / centrum (totaal 7.5 km.)

De wandeling klompenpadtien is 4.8 km en kan op elk willekeurig punt van de route gestart worden. Tevens is de route langs het Oude Drostendiep opgefleurd met een fraai paneel met wetenswaardigheden over het vogelbroed gebied aldaar. Hiervoor heeft de heer Harry Mekkes zich vrijwillig ingezet en is het vogelbestand van zowel weide als watervogels in woord en beeld gebracht. De bank die er is geplaatst bied tevens een prachtig uitzicht over het beekdallandschap.

De route kan voor de liefhebber ook verlengd worden door vanuit De Daoler Tuun verder de bordjes Rndje Dalen te volgen door het centrum van Dalen. Momenteel maken er al veel wandelaars en fietsers gebruik van de route.

Dorpsbelangen wenst uiteraard ook de inwoners van Dalen en omliggende regio veel wandel en fietsplezier via het Klompenpadtien.

Nieuws uit de Daoler Tuun