Glasvezel

Internet heeft de wereld veranderd. Snel internet is tegenwoordig geen luxe, maar gewoon noodzakelijk. Deze noodzaak voelen we allemaal. We kunnen tegenwoordig niet meer goed functioneren zonder snel internet. Glasvezel is toekomstbestendig en past bij de ontwikkelingen in:

Onderwijs
Van basisschool tot universitair onderwijs wordt er steeds meer gebruik gemaakt van digitale leermiddelen. Ondersteunend onderwijs kan op afstand worden gegeven. Het uitwisselen en zoeken van informatie gaat digitaal. Het is mogelijk om lessen te volgen via videoverbindingen. Ongetwijfeld gaat deze ontwikkeling door. De thuissituatie moet hierop aangepast zijn.

Gemeente en overheid
Informatie opvragen, aangiftes doen of gebruik maken van diensten bij gemeente en overheid gaat via virtuele balies, de zogeheten digitale loketten.

Digitalisering thuis
Het aantal apparaten dat gebruik maakt van internet en wifi neemt toe per huishouding. Het televisie kijken verandert. De nieuwe smart tv’s maken gebruik van apps. Tv kijken op je tablet is normaal. Livestreams maken het mogelijk om “live” aanwezig zijn bij kerkdiensten, grote evenementen of concerten. Apparatuur in je huis bedien je steeds meer met je smartphone. Het regelen van licht en verwarming, het aanzetten van het koffieapparaat, het kan inmiddels allemaal op afstand. Thuiswerken wordt steeds meer gewoon.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg gaat mee met zijn tijd. Virtueel bezoek aan huisarts of specialist is al mogelijk. In ontwikkeling is de zorg aan huis en controle op afstand. Thuis meten is het bij de arts weten. E-health wordt een normaal begrip. Deze ontwikkelingen dragen ertoe bij dat ouderen langer zelfstandig in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen.

Toerisme
Bedrijven die op toerisme gericht zijn willen hun klanten snel internet aanbieden. De toerist verwacht gratis en snel wifi op het overnachtingsadres.

Bedrijven
Steeds meer contact met klanten verloopt digitaal. Bedrijfsgegevens worden opgeslagen in de cloud. Snel internet in de regio trekt nieuwe bedrijven aan. Huidige bedrijven blijven en raken niet op achterstand. Dit heeft een positieve invloed op de werkgelegenheid. Agrarische bedrijven kunnen niet zonder snel internet. Hier wordt steeds meer gedigitaliseerd en gegevens moeten snel worden uitgewisseld.

Leefbaar platteland
Een goede leefomgeving met bijbehorende voorzieningen is belangrijk voor een leefbaar platteland. Net als gas, water en licht hoort snel internet bij de basisvoorziening. Zonder snel internet worden we een digitaal achterstandsgebied. Dit heeft gevolgen voor allerlei voorzieningen, het winkelaanbod, de werkgelegenheid en ook de waarde van je woning. Als inwoner van het platteland is het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid te zorgen voor een leefbaar platteland.

Glasvezel nieuws

Netwerk in gebruik genomen

Netwerk in gebruik genomen

Eerste abonnementen geactiveerd In Gees zijn afgelopen week een aantal bewoners heel erg blij gemaakt: nog voor de kerstdagen hebben de providers...

Lees meer
Hoe zat het ook alweer….

Hoe zat het ook alweer….

Gratis? Ja, echt gratis! Begin dit jaar hebben we meer dan 30 informatieavonden gehouden en vele malen zoveel inloopmomenten. We vonden en vinden...

Lees meer
Helpdesk Glasvezel Zuidenveld

Helpdesk Glasvezel Zuidenveld

Help! Voor de vrijwilligers van Glasvezel Zuidenveld is dit ook pas het eerste glasvezelnetwerk dat ze aanleggen. Zij kunnen zich dus heeeel goed...

Lees meer
Glasvezel: Geen aansluitkosten?

Glasvezel: Geen aansluitkosten?

Helemaal geen aansluitkosten? Hoe zit dat?Inderdaad geen aansluitkosten, voor niemand. Wij vinden dat een glasvezelaansluiting voor iedereen die...

Lees meer
Waar gehakt wordt…

Waar gehakt wordt…

"Waar gehakt wordt, vallen spaanders" is het gezegde. Met andere woorden: waar mensen actief zijn en waar werk uitgevoerd wordt, kunnen ook fouten...

Lees meer