Selecteer een pagina

Afgelopen donderdag 20 april is de tweede informatie avond in Dalen gehouden. Het was een interactieve avond met veel vragen en antwoorden. Aangezien de avond gelijk van opzet was als de eerste bijeenkomst in Wachtum en we niet in herhalingen willen vallen, geven we paar opvallende zaken weer die deze avond in Dalen aan bod zijn gekomen.

Wethouder Jan Zwiers vertelde niet alleen over de mogelijkheden van glasvezel, maar gaf ook aan wat het betekent als we geen glasvezel krijgen. Geen glasvezel is een slechte zaak voor de regio. De huidige ondernemers zitten te springen om snel internet en komt het hier niet, dan zullen ze vertrekken naar een regio waar wel glasvezel is. Nieuwe bedrijven blijven weg. Landbouw en veeteelt kunnen hun werk niet goed uitvoeren. Geen glasvezel heeft direct gevolg op het aantal toeristen dat in de omgeving overnacht. Uiteindelijk zal dit gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Huizen zullen langer te koop staan, want wie wil straks nog in een regio wonen waar geen glasvezel ligt. Een dorp verderop waar het wel ligt is aantrekkelijker. Dit heeft weer gevolgen voor de waarde van de woning. Kunnen kinderen als er geen glasvezel is, straks nog thuis hun huiswerk doen. Moeten ze naar school, of naar een vriend of vriendin in een naastgelegen dorp waar wel glasvezel is, om hun huiswerk te doen. Glasvezel is een geweldige kans voor iedereen, maar we moeten wel de moeite nemen om ons aan te melden.

Een van de aanwezigen stelde hierna de volgende vraag: Als ik me aanmeld op de site ben ik dan tot iets verplicht. Het antwoord hierop is: Nee. Als je je aanmeldt, geef je aan dat je interesse hebt in glasvezel, maar het verplicht je in deze fase nog tot niets. Hierop gaf de vraagsteller de volgende opmerking: Eigenlijk zijn we gek dat we ons nu niet aanmelden, het verplicht ons tot niets. En als er een marktpartij gevonden is en de prijzen zijn bekend, kunnen we alsnog besluiten of we het wel of niet doen. Maar als we nu niet inschrijven weten we zeker dat we geen glasvezel krijgen.

De belangrijkste vraag die op beide avonden is gesteld: Wat gaat mij dit kosten? Ik ben straks zeker veel duurder uit. Het antwoord op deze vraag is nee, u bent zeker niet duurder uit. Het abonnement dat u straks met glasvezel afsluit is marktconform. De tarieven zullen vergelijkbaar zijn met uw huidige abonnement. Uit reacties uit de zaal bleek, dat het in een aantal gevallen zelfs goedkoper uit kon vallen. Daarnaast bent u nu gebonden aan één aanbieder. Met glasvezel kunt u straks kiezen uit meerdere aanbieders.